Verticalitate si principii

Sa fii frecat la oo de diverse firme monopoliste si sa ignorat e rau. GDF Suez, ENEL, EON chiar si Petrom. Primele care vin spuse dintr-o respiratie.

GDF Suez te taxeaza la 100 lei pe metru de teava, ENEL te taxeaza la 4000 lei pe stilp, Petrom urmareste sa faca maxim de profit din absolut orice situatie.

Daca in cazul Petrom exista posibilitati de raspuns si o oarecare concurenta, in rest sintem praf si la mina monopolistilor.

ENEL te freaca la curent. Daca ai tensiunea sub parametri, asta e. Daca vrei sa-ti tragi curent, pai stai ca trebuie sa punem stilpi de 4000 lei bucata si nu unu, ci zece.

GDF te rupe la metrul de teava ingropata si te rupe la costuri de conectare.

Ce poti sa faci aici? Nimic. Adica poti sa faci reclamatii. Si cu asta ramii.

Ca sa stiti pe unde ar trebui sa fie acele costuri.

Un stilp ajunge maxim 1000 lei. Comparat cu 4000 lei. 100m cablu 4ABY e cam 2000 lei. Cablu care sustine un cartier sau un sat fara probleme.

Tras conducta ingropata pe o distanta de 100m este cam asa: 800 lei buldo-excavator. 5000 lei teava. Maxim, desi cred ca e mult mai ieftina. Deci total 5800 lei. Fata de 10000 de lei.

Faptul ca devin abonat si o sa platesc pentru restul vietii curent la ei si facturi umflate artificial, irelevant.

Si in cazul asta, voi, mari formatori de opinie, sa veniti in public si sa anuntati orice campanie super tare realizata de acesti monopolisti si sa o sustineti cu pieptul dezgolit? Va bateti joc de mine. Serios! Va dati oameni cu principii, cu verticalitate, cu moralitate. Da, e normal ca orice firma care poate sa faca asa ceva. Ce nu e normal e sa sustii acele firme cind le stii cu furturi si nepasare fata de clienti.

Uite ce chestii misto face ENEL! Uau! Ce tare! Sustin demersul! Share si votati pe fatacarte. Voi va uitati in oglinda? Sau aveti parte de tratament preferential cu acei distribuitori? Pentru ca eu si restul populatiei tarii sint frecat zi de zi si desi fac tot ce pot, nu rezolv nimic. Pentru ca sint ignorat. Si furat cu non-salanta.

Pentru mine ati devenit doar niste complici la furt. Atit! Moralitate? Decenta? Simt civic? Degeaba te lauzi ca le detii daca te asociezi cu astfel de firme.

O comparatie din Orientul indepartat. Din Japonia. Stiti ce faceau japonezii aia sinistrati din cauza de tsunami cind aflau ca ajutoarele erau din partea mafiei? Le refuzau. Cu riscul de a da coltul. Pur si simpu nu acceptau acele ajutoare. Si mafia respectiva a facut eforturi imense in a ascunde originea ajutoarelor.

Aia e moralitate si verticalitate si bun simt! Invatati de acolo daca puteti! Dar voi va vindeti ieftin pe niste kilowatti amariti. Si partea amuzanta e ca incercati sa aruncati pe spatele meu o urma de vinovatie cum ca eu nu vreau sa ajut acei oameni nevoiasi si alte cacaturi.

Vreau sa ajut si daca pot o si fac. Fara tam tam. Dar nu despre oameni nevoiasi e vorba. Ci despre monopolistul care te fura. Ca idee, acei 100k KW donati costa cam 11000 euro. Cam aproape cit am platit eu pentru conectarea la reteaua de curent. Nu vreau sa  trag vreo concluzie. Doar ca acei kilowatti donati sint platit de mine, in teorie. In practica am umflat profitul enel chiar binisor.

Dar voi mergeti de puneti botul la aberatiile astora. E in regula. Nu am nimic impotriva. Insa daca cuvintul decenta sau moral va iese pe gura, va rog sa-mi permiteti o flegma virtuala. Atit pot. In lumea reala doar va ignor cu placere si va privesc superior. Pentru ca eu inca sint persoana care are ceea ce voi doar va imaginati ca aveti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *