Despre schi cateva cuvinte

Voiam sa scriu un post despre sportul meu preferat de iarna. Dar s-a facut prea luing si aparent inca nu sunt stapan pe toate conceptele.

Asa ca pe scurt ca dau cateva sfaturi. 

 1. Imbracamintea specifica. Din aia masurata in picaturi. Adica numar de picaturi scoase pe ora. Adica daca transpiri, nu ramani ud pe interior. Desi nu are chestia asta afisata , Etirel (marca intersport) are niste echipamente decente.
 2. Claparul trebuie sa tina laba piciorului si glezna fixe. Nu au voie sa joace in clapar. Un clapar nu va fi niciodata confortabil. Mereu va exista o jena cel putin. Nu luati mai mari pe principiul ca va puneti sosete mai groase. Vedeti pe aici ceva reguli simple. 
 3. Flexul la clapari trebuie ales corect. Nu va dati mari cu flex mare (mai mare de 110, desi si asta e destul de mult). O sa va doara picioarele grav. Din nou, Rossigniol ofera ceva sfaturi.
 4. In clapar nu trebuie sa aveti cute de nici un fel. Dar deloc. In afara de cele de la sosete la varf, in rest nimic. Altfel o sa injurati cand o sa va doara picioarele de nu mai stiti cum sa ajungeti la doctor.
 5. Claparii trebuie stransi bine pe picior. Nu sa va sufoce circulatia, dar nici sa joace piciorul in ei. Regula degetului ales de voi e ca dupa 1-2 coborari ii mai strangeti putin. Pentru ca se mai lasa. Si da, claparii trebuie tinuti la caldura in noaptea de dinaintea folosirii. La caldura adica la un macar 20 de grade. Altfel o sa injurati cand vreti sa-i incaltati.
 6. Schiurile. Schiurile mai late in varf si cu curbura mai mare sunt de preferat. intrebati la centrul de inchirieri daca ce va dau ei sunt pentru performeri sau incepatori. Evitati cele pentru performeri cat puteti. Alea necesita tehnica adecvata ceea ce multi nu o au. Si oricum picioarele vor fierbe dupa doua ore cu alea. Experienta proprie. Elan Audi m-au spart dupa o zi. Grav.
 7. Cautati reviewuri pe net daca vreti sa va cumparati. Desi initial recomand inchirierea si testatul. Va place unul inchiriat si ati mers bine cu ele? Cautati cine le-a facut si ce caracteristici au. Nu cumparati orbeste fara sa vorbiti sau sa fi experimentat inainte. Personal recomand oricand Atomic Ti sau Nomad. Foarte bune. Atomic Ti le-am testat mai mult si mi s-au parut excelente. Nomad le-am testat o zi deocamdata. Dar usor de manevrat.
 8. Schiuri scurte sau lungi, alegerea voastra. In general se aleg in functie de inaltime. Schiurile trebuie sa va vina minim pana sub barbie. Dar na, fiecare cu alegerile lui.
 9. Apelati la un intructor. Punct. Tehnica corecta se prinde greu. Si daca aveti tehnica corecta nu aveti voie sa va plangeti ca va dor gleznele sau genunchii. Ca alea nu dor decat daca le lovesti sau le fortezi la viraje. Daca va sperie cinci centimetri de zapada afanata si mereu picati pe acele zone, tehnica nu e buna. Deloc. Mai e de lucrat putin.
 10. Siguranta pe partie. Nu va opriti in mijlocul partiei. Pe margini. Punct. Asta nu e negociabil. Ai picat, te ridici si continui sau te retragi pe margine. Nu te opresti acolo unde nu poti fi vazut de la distanta. Ca de exemplu la doi metri dupa o panta/perete abrupt. Iti vei lua loviturile vietii.
 11. Fiti previzibili in miscari. Daca partia e lata nu e nevoie sa va carati din capat in capat. Stati pe o jumatate si mergeti pe acolo. Dar fiti previzibili. Cei din spate sa inteleaga care e miscare care urmeaza sa o faceti. Mai aruncati o privire in spate din cand in cand. Eu arat cu degetul uneori directia in care urmeaza sa merg.

Sportul asta nu e nici ieftin, nici usor. Ba chiar practicat la modul manelist poate duce la infirmitati permanente. Problema e ca puteti distruge viata altor oameni foarte usor. Stilul bomba de coborare este absolut inutil. Si de evitat cu orice pret.  E si frumos. Da. Ajuta la conditia fizica, la cea psihica, dar cu grija. Si va spun din nou, instructor. Fie ca sunteti cu placa fie cu schiurile, un instructor va poate ajuta sa va bucurati de sportul asta in loc sa-l urati.

Personal am evoluat destul de mult in ultimii doi trei ani. Si asta pentru ca am schimbat schiurile. Am trecut de la niste Elan de performanta care m-au zapacit la Atomic Ti. Si ce mare e diferenta. Am trecut de la zapada batuta la cea afanata. Am invatat sa preiau damburile/denivelarile fara sa imi zdruncin tot corpul si sa ma folosesc de ele pentru a vira. Am invatat sa imi folosesc corpul pentru viraje si sa anticipez urmatoarea miscare si sa fiu pregatit.

Si mai ales am invatat sa fiu atent si sa ma protejez si prin asigurarea deasa la ce vine din spate si prin a sta cuminte si a nu ma aventura aiurea in afara partiei. Mai ales cand esti prin tari straine.

Ca idee, Bansko e decent la partii, doar de evitat in perioada vacantei din februarie a copiilor. In rest, Austria, Franta sunt de preferat. Pe cat posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *