Despre curentul electric

Sa cautati pe unul din site-urile de stiri proclamate “quality” stirea despre ce a descoperit Curtea de Conturi in urma controalelor facute la furnizorii de energie electrica. Nu dau link ca nu se face sa ma linkuiesc la mizerii de site-uri.

Pe scurt.

EON, CEZ si ENEL au cumparat de la Electrica, in urma unor privatizari niste filiale. Si se angajau sa faca investitii din surse proprii de nu stiu cit.

Ce au facut mafiotii de acolo? Nu asta. Adica au facut investitii. Clar. Insa doar din banii obtinuti de acele filiale. Ceea ce a dus la scumpirea serviciilor oferite. Adica vrei curent? 7000 lei din scurt. De exemplu doar. Real btw.

Adica au incalcat contractele de privatizare. Prin urmare trebuie sa plateasca despagubiri de 2 miliarde de euro.

Sint absolut convins ca suma nu va fi platita vreodata.

Dar intrebarea mea este cam asa. Daca statul isi va recupera suma, cu noi consumatorii ce se va intimpla? Pentru ca statul a luat taxe mai mari din cauza maririlor de tarife. Asta o data.

Ce vina am avut noi consumatorii ca mafiotii aia si-au batut joc si o fac in continuare de noi toti? Vom vedea scaderi ale tarifelor pentru noi consumatorii pentru cresterea artificiala a tarifelor? Sau statul isi ia banul cum poate si pe noi ne lasa aiurea? Tind sa cred 100% ca varianta a doua este cea aplicata.

Si atunci intreb si eu, unde e moralitatea statului aici? Pentru ca el ar trebui sa aibe ca prim scop al existentei protectia cetatenilor.

Ce vreau eu? Taierea tarifelor de la toate scumpirile facute de la privatizare pina in prezent cu trei sferturi. Pe o perioada egala cu perioada afectata.  Pe principiul ca daca vrei sa faci afaceri la noi, corectitudinea trebuie sa fie primul lucru.

 

 

 

 

6 thoughts on “Despre curentul electric”

 1. Nu am inteles rostul acestor privatizari si scindari in afara de faptul ca mafia din energie trebuia sa isi ia bucata. Distributia la nivel de populatie putea fi facuta in continuare de companiile statului pentru la fel ca in orice stat civilizat iar in paralele daca Enel vroia sa intre pe piata nu avea decat sa o ia de la 0 cu investitii proprii cum era si normal. Nu au facut asta … au luat totul pe tava si investiile sunt 0 singurul lucru care ii intereseaza este sa incaseze si pentru asta nu stiu ce contoare sa mai puna si cam atat desi structura retelelor de distributie este la pamant … depasita fiind de ani de zile. Un cacat cu mac … Ioane … emigreaza tu frate unde vrei ca de astia ca voi care vad solutii in pusul palmei in cur si fugitului pe unde apuca nu avem nevoie.

  1. Pai daca nu se privatiza nimic atunci ajungea un fel de CFR Marfa. Nu au facut investitii din fonduri proprii deloc. Intr-un fel ma bucura ca unele companii merg atit de bine incit nu e nevoie de investitii externe si le fac doar din ceea ce produc. Dar totusi nu si-au respectat contractul, au luat amenda. Amenda o incaseaza statul. Si uite asa eu pling degeaba ca am fost tarifat inechitabil si asa va ramine situatia din punctul meu de vedere. Statul e fericit, aai platesc, si eu suport totul. Despagubirea pentru mine unde e?
   Infrastructura tine de trans electrica din ce stiu.
   Asta pentru ca in teorie iti poti schimba furnizorul. Valabil pentru persoane juridice doar.
   Si asta inseamna doar schimbarea contorului si semnarea unui nou contract.

 2. Sunt mai mult sau mai putin de acord in ce priveste comparatia cu CFR marfa atata vreme cat situatia este complet diferita plus ca statul oricum are cei 49% cu care face legea in detrimentul celor 51% pe care ii au italienii de la ENEL, care se multumesc sa astepte sa li’se umple conturile. Pe mine nu ma bucura nimic ca au facut investitii din ce au produs cat asta inseamna investitie cu rambursari de TVA care altfel ar fi ajuns la buget. Infrastructura tine de transelectrica in ce priveste transportul de energie pana la statiile de transformare si distributie … de acolo se ocupa distribuitorul … iar problemele cele mai mari aici sunt. Mai are rost sa discutam despre desfintarea in ultima perioada a mii de locuri de munca de la ENEL a tot ce inseamna agentii locale … astfel ca s’a ajuns la situatia in care in tara pentru a incheia un contract oamenii sunt nevoiti sa mearga sute de kilometrii pana la centrele restranse in capitalele de judet?! RAHAn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *