De ce e normal sa ceri bon fiscal sau factura?

O opinie usor diferita.

Ma gindeam la Doraly. La complexul de linga Bucuresti. Merg mereu pe acolo in cautare de diverse mizerii care costa o gramada odata trecut de semnul de intrare in capitala.

Niciodata nu am vazut bon fiscal acolo. Sau factura. Teoretic ei lucreaza doar en-gros. Practic mai scapa si en-detail. Si ultima data nimeni nu a vrut sa-mi vinda absolut nimic pe persoana fizica. Normalitate. Aparent trebuie sa gasesc alt loc.

Daca la ghereta de la colt cumperi ceva, orice in valoare x lei. Ca atit e pretul.

Ei bine din acesti X lei, 24% e tva. Mai sint si impozite bagate prin pretul ala, dar le ignoram acum.

Ai cumparat un produs, ai primit bon, automat 24% din pretul platit se duce la stat. Fara discutii inutile.

Ai cumparat produsul respectiv, nu ai primit bon, nu s-a batut in casa, automat 24% reprezinta profitul la negru al chioscarului. Care apoi ce face? Cumpara alta marfa de acei bani si o inlocuieste pe cea vinduta fara bon. Si diferenta dintre pretul de vinzare la client si pretul de achizitie se transforma in profit curat negru.

Si lumea e revoltata. Vamaiotii sint cei mai revoltati. Sparg geamuri la masinile ANAF.

Dar daca ANAF ar duce urmatoarea campanie?

Ba pletosule, vamaiot trist care esti tu, ce ai spune daca pretul berii/vodcii pe care o iei tu de la nenea ala care iti vinde fara bon fiscal ar fi cu 24% mai mic? Pentru ca pentru tu platesti acelasi pret indiferent daca primesti sau nu bon fiscal. Si normal ar fi ca daca nu primesti bon fiscal sa platesti mai putin pe berea/vodca aia. Pentru ca chioscarul nu o sa plateasca tva-ul la stat. Vrei sa fii deosebit? Cere-i vinzatorului sa iti reduca pretul cu 24%. Asa tu esti in avantaj pentru ca o sa ai mai multa vodca si bere pe care sa le bei.

Stiu, exemplul nu e 100% corect. De fapt nu e corect aproape deloc. Dar din perspectiva clientului persoana fizica asta ar trebui sa fie normalitatea. Ori primesti bon, ori platesti cu 24% mai putin. Avantajele trebuie sa fie si de partea clientului nu doar a vinzatorului. Si daca vreodata vamaiotii o sa inteleaga si o sa aplice acest principiu simplu, Vama Veche va deveni cel mai fiscalizat loc de pe litoral.

Si daca extindem logica si la alegeri, unde lumea voteaza hoti si ordinari penibili in functii publice, ar trebui sa vedem si unde e avantajul nostru ca ala a furat si el ceva acolo. Am primit si eu ceva> Am fost implicat si am avut avantaje? Nu. Atunci logica alegatorului de Rimnicu Valcea e gresita. Sau a vecinului meu.

 

One thought on “De ce e normal sa ceri bon fiscal sau factura?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *