Cum e cu turismul la bulgari

O scurta trecere in revista.
Pai e simplu. Te duci cu masina. Daca reusesti sa ajungi la vama cu masina intreaga, zeii ti-au zambit. Serios. Ultimiii doi trei kilometri sunt din alta poveste.
Dupa ce treci de vama si pod si taxe si altele mai e ceva. Rovigneta. Care acum la Ruse poate fi cumparata doar la granita si atat. Unde este fix un singur ghiseu. Si plata poate fi facuta DOAR in LEI sau EURO. Daca ai doar leva, ai face bine sa scoti cardul. Care s-ar putea sa nu mearga. Bineinteles ca te fura pe fata la curs. PE FATA! Si nu au ce face ca mai departe ai camera si vine amenda. In alti ani cumparam de la Lukoil ceva mai incolo. Acum le-au taiat macaroana. 
Dupa care dai de niste drumuri destul de decente. Ba chiar foarte decente. Ca esti tu si umbra ta. Aparent bulgarii nu merg prea mult cu masinile. Sau sunt ei foarte putini.

Dupa care dai de o autostrada. Care face turul Sofiei. Si are pe alocuri si patru benzi. Si limite de viteza pe autostrazi si de 140 km/h. Si viaducte si tunele. Cat cuprinde. Sa faci o medie orara de 90-100 km/h e extrem de bine. Serios. Ba chiar mai mult, daca nu consider pauzele in care nu opresc motorul. De vreo 45 de minute cumulat. 
 Bucuresti РBansko cam 540 de kilometri. Facuti in cam sase ore.
Deci autostrazi taica. Unde ii dai si ii dai si ii dai. Bine.
Bansko. Au un model ciudat de turism. Mai ales in complexul unde am stat. Si nu e singurul. Ideea e ca apartamentele si camerele pot fi ale unor persoane private. Dar inchiriate hotelului. Care se foloseste de ele contra unor sume.
Sau pot sa nu le dea in administrarea hotelului deloc. Si aia e. Afisul cu for sale/rent pus in usa unei camere a fost surprinzator initial.
Camerele sunt dupa noroc. Sfatul meu e sa specificati din prima ca nu doriti camera la ultimul etaj sau acoperis mansardat. E de prost gust sa dai cu capul de acoperis. Sau sa dai de camere cu un singur geam. Dar toate sunt dotate cu bucatarie si altele. Totul electric.
Demipensiunea inseamna aceleasi mancaruri in fiecare zi, cu foarte putine variatii. Uneori buna, alteori supa la plic.
Kavarna de porc excelenta si la gust si la pret. Au si ei o ciorba de burta. Foarte buna. E mai usoara decat a noastra, dar foarte buna.
Preturile relativ ok, desi incearca si ei sa profite de straini.
Anul asta mi s-a parut ca oamenii veniti la ski au fost mai atenti si parca nu au fost atat de multe accidente. Dar tot niste romani m-au enervat. La un telescaun.
Doua fete, banui ca sunt si colege de corporatie cu mine, au reusit sa ma faca putin nervos.
De parca o gasca de copii nu era de ajuns. Una blocheaza o intrare la telescaun, alta voia sa intre in fata mea asa senin. Si le atrag atentia ca nu e ok. Bineinteles ca mesajul nu a ajuns cum trebuie. Fuck it.
Partiile cam inghetate, zapada naturala destul de putina, tunurile de zapada abia faceau fata si altele. Partii inchise, un telescaun inchis.
Dar am schiat bine si, mai important, m-am simtit super. Am simtit placerea fiecarei coborari. Si la cozi am stat iar relativ putin. Comparatia cu Poiana nu are rost.
Si da, tot ce vedeti turism pe acolo si nu doar e detinut de oameni de bine. Doar nu va gandeati ca ar fi altfel. Salariile celor de acolo sunt mizerabile, asa ca un bacsis, oricat e binevenit.
Case nefinisate in proportie de 99%. Drumurile europene/ autostrazi decente cel putin, in rest praf.
Bulgarii nu stiu engleza. Sau stiu extrem de putin. Basca ca de revelion, la programul ala misto organizat de ei, anuntau totul in bulgareste, desi nu cred ca in tot restaurantul erau mai mult de 5 persoane care stiau limba. Romani, greci, sarbi, englezi. Cam astia eram pe acolo.
La intoarcere drumul a fost liber. Nu ca ma asteptam la altceva. Sase ore. A fost bine.
Mai mergem. Nu stim cand, dar mai mergem.
Nu, nu avem alternative in tara. Pur si simplu nu avem. Si nici zapada.
Cand spuna alternativa spun ca vreau sa cobor 10-15 minute si sa urc inapoi in 10 minute. Maxim.
Asta e!
Sa aveti un an plin de bucurii si sanatate si impliniri!
ps: si a fost si un cutremur de ala de 5.1 intr-o zi pe la 6:26 dimineata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *